Kurkuma (Curcuma longa) Nyomtatás

Latin neve: Curcuma longa
A drog latin neve: Radix Curcumae
Német neve:Kurkume
Angol neve: Turmeric

“Ízületek, máj és epe jótevője”

Felhasználható részei:
A drogot a növény megtisztított gyökértörzse szolgáltatja.
A növény hatóanyagai:
Tartalmaz béta-karotint, aszkorbinsavat (C-vitamint), kalciumot, vasat, niacint, cinket, káliumot, rostokat és flavonoidokat, de az egészségre gyakorolt kiemelkedő hatása fő hatóanyagának, a kurkumin nevű polifenol vegyületnek tulajdonítható.
A hatásai, felhasználása:
A kurkumát őrölt fűszerként könnyen beszerezhető, az ételek ízesítésére alkalmazva finom kiegészítő. A gyógynövényt a hagyományos indiai és kínai gyógyászat évezredek óta használja különféle emésztőrendszeri panaszok (pl. gyomorfekély, epeproblémák, gyomorégés), májbetegségek, gyulladások és ízületi betegségek kezelésére, de a legújabb kutatások szerint a kurkumának rákellenes hatása is van, mivel gátolja a rákos sejtek burjánzását és szóródását. Kutatási eredmények igazolják, hogy a kurkuma enyhíti a gyomorégést, csökkenti a gyomorfájdalmakat, regenerálja a májat, továbbá pozitívan hat a magas koleszterin- és vércukorszintre is. Emellett a benne lévő kurkumin erőteljes gyulladáscsökkentő tulajdonsággal rendelkezik, ezért a növény egy sor más betegségre is gyógyírt nyújthat. Egy 2010-ben közzétett tanulmány például arra a megállapításra jutott, hogy rágcsálóknál a csontritkulás folyamatát nagyobb dózisú kurkuma-kivonattal jelentősen lassítani lehet, míg egy másik kutatás a kurkumint az Alzheimer-kór megelőzésében találta hatékonynak.
Figyelmeztetés:
A nagy dózisú kurkuma-kivonat csökkenti a vércukorszintet, ezért diabétesz-gyógyszerekkel együttesen alkalmazva a készítmény nem kívánt mellékhatásokat eredményezhet. A kurkuma a máj gyógyszerlebontási folyamatait is megzavarhatja, így aki rendszeresen gyógyszert szed, mindenképpen kérje ki orvosa véleményét egy kurkumin-kúra megkezdése előtt. Nagy dózisban szedve a kurkuma rendszertelen szívverést, bőrkiütéseket, szédülést okozhat, hosszú távon pedig elősegítheti a vesekő-képződést is. Szintén nagy dózisban növelheti a vérzékenység kockázatát, így vérhígító hatású gyógyszereket (warfarin, aszpirin, stb.) szedő vagy műtétre készülő páciensek ne fogyasszanak ilyen készítményeket. Vérhígító hatású gyógynövényekkel sem javasolt együtt szedni kurkuma-készítményeket: ide tartozik például a fokhagyma, a gyömbér, a szegfűszeg, az orvosi angyalgyökér (angelikafű) vagy a ginkgo biloba.Terhes nőknek pedig szigorúan cialisfrance24.com tilos nagy dózisban kurkumát fogyasztani, mert a gyógynövény hatóanyagai vetélést okozhatnak.

Előfordulási helyek: Dél-Ázsia vidékein őshonos, trópusi klímát kedvelő évelő növény. Trópusi és szubtrópusi vidékeken termesztik, különösen Indiában, Kínában és Indonéziában. Évelő növény. Közel egy méter magasra nő, tölcséres virágai sárgák, levelei nagyok, simák, fényesek – morzsolva fűszeres illatot árasztanak. A gyökértörzs egy gömbölyű központi gumóból áll, ebből hosszúkás mellékgumók ágaznak szét.
Száradási arány: 3 kilogramm nyers áruból lesz 1 kilogramm száraz áru.
Érdekesség: A növény fiatal hajtásait és virágát Thaiföldön zöldségként fogyasztják. A hinduk igen tisztelik a kurkumát, esküvőkön a vőlegény kurkumapasztába mártott, megszentelt fonalat köt menyasszonya nyakába. Indiában az asszonyok kurkuma-készítéssel foglalatoskodnak. A kurkuma gyökerét fűszálakkal és banánlevelekkel kibélelt nagy gödrökben tartják. Onnan aztán kiszedik, megszárítják, szétdörzsölik, és kosarakban kisajtolják. A kiszivárgó nedűt bambusznád-csövekben fogják fel. Isszák is, hajkenőcsnek is használják. A kurkuma az egyik fő alkotóeleme a híres curry fűszernek és Worcester szósznak.
Népies nevei: Indiai sáfrány, kurkunna gyökér, kémlő gyökér, sárga gyömbér (Angol: Holy powder)

http://antalvali.com/kurkuma/kurkuma_avagy_mit_tud_a_szent_por
http://www.origo.hu/egeszseg/20131213-kurkuma-epe-maj-emesztes-izuletek.html?sec-5
http://hu.wikipedia.org/wiki/Kurkuma

.

Hozzászólások

Be kell jelentkeznie hozzászólás írásához.

Powered by WordPress | Harmony Theme