Kamilla (Matricaria chamomilla) Nyomtatás

Latin neve: Matricaria chamomilla
A drog latin neve: Chamomillae flos
Német neve: Kamille
Angol neve: Chamomile

Felhasználható részei:
A drogot napos időben lehetőleg déli órákban gyűjtött, teljes virágzásban lévő fészkek képezik, a szár maradványoktól megtisztítva. A gyógyszerkönyvi minőség min. 0,4 % illóolaj tartalmat ír elő. A drog aromás illatú, keserű ízű.
A növény hatóanyagai:

Sötétkék színű, azulén tartalmú illóolajat, keserű anyagot, flavonglikozidákat, apiin glikozidát, dioxikumarint, szerves savakat, kolint, cukrot, zsírsavakat, c-vitamint stb. tartalmaz.
A tea hatásai, felhasználása:

Gyulladáscsökkentő, antiszeptikus, görcsoldó, szélhajtó, emésztésserkentő, izzasztó, hámosító és enyhe nyugtató hatása miatt fogyasztják. Külsőleg szem, torok, bőrgyulladásokban öblögetőként illetve borogatásként használják közkedvelt inhaláló szer.
Fogyasztási javallat:

Főzetét 1 evőkanál drogot 1 csésze vízzel leforrázva majd 1 percig főzve készítjük.
Figyelmeztetés:

Inhaláló szerként való alkalmazása ellenjavalt szívbetegeknél és tüdőasztmásoknál.

Az arra érzékenyeknél még a kamilla is allergiás tüneteket válthat ki. A szeszkviterpén-tartalom miatt előfordul, hogy a kamilla virágzatából készült szerek használata allergiás bőrreakciót vált ki. Ilyenkor nem szabad tovább alkalmazni a növényt. Különösen vonatkozik ez szemgyulladások kezelésére. Ha kisgyermekek inhalálnak, fokozottan figyeljünk az égési sérülések elkerülésére. Hosszú távú használata (3-6 hónap) nem javallott, mindenképpen konzultáljon orvosával, gyógyszerészével.

Előfordulási helyek:
Vetésekben, elhagyott helyeken, utak mentén, szikes talajokon gyakran tömegesen nő.
Száradási arány: 4-5 kilogramm nyers áruból lesz 1 kilogramm száraz áru.
Érdekesség:
Dioszkoridész, görög orvos és Plinius, római természettudós a kamillát fejfájás, vese-, máj- és hólyagpanaszok gyógyítására ajánlotta.
Virágzása: Május Júniusban néha ősszel
Népies nevei: Orvosi székfű, nemes székfű, anyafű, mátrafű, mezei kapor, pipitér,

A Kommentelés jelenleg zárva!

Kommentálás lezárva.

Powered by WordPress | Harmony Theme