Fehér Üröm (Artemisia absinthium) Nyomtatás

Latin neve: Artemisia absinthium
A drog latin neve: Absinthi herba
Német neve: Wermutkraut
Angol neve: Common Wormwood

Felhasználható részei:
A drogot a szár felső kb. 40 cm-es virágzó része, valamint a levelek (Absinthi folium) képezik. Vékony rétegben szellős helyen szárítják. A drog hivatalos a gyógyszerkönyvekben, minimum 0,3 % illóolaj tartalmat követel meg.
A növény hatóanyagai:
Illóolajat (Oleum Absinthi), absintin keserűanyagot, artemitint, gyantát, cseranyagot, zsírsavakat tartalmaz.
A tea hatásai, felhasználása:
Forrázatát étvágyserkentő, enyhe hashajtó, epeműködést javító, féregűző, görcsoldó és vizelethajtó hatása miatt fogyasztják. Az ürmöt széles körben hasznosítja a likőr és boripar is. Ismert fűszernövény.
Fogyasztási javallat: Forrázatát 1 kiskanál drogot 1 csésze teához készítik.
Figyelmeztetés:
A drog -főleg tujontartalma miatt- súlyos idegrendszeri zavarokat, halucinációt, kettős látást, görcsös állapotokat, szédülést válthat ki. Ugyancsak TILOS a használata terhes vagy szoptatós anyáknak.

Előfordulási helyek:
Utak mentén, bokros száraz helyeken, napos lejtőkön terme, olykor kertekben is termesztik.
Száradási arány: 4 kilogramm nyers áruból lesz 1 kilogramm száraz áru.
Érdekesség:
Virágzása:
Július Augusztusban virágzik.
Népies nevei: Bárány, hegyi vagy pusztai üröm, kálvinista tapló, nesédfű.

A fehér üröm (Artemisia absinthium) a fészkesek (Asteraceae) családjába tartozó növényfaj. Magyarországon már a középkorban is elterjedt fűszer- és gyógynövény, magyar népi elnevezései: bárányüröm, hegyi üröm, patikai üröm, pusztai üröm, kálvinista tapló, mesétfű. Az elterjedtebb fekete ürömhöz hasonlóan fűszernövényként használatos, elterjedési területe Közép- és Dél-Európa, Kelet-Ázsia és Észak-Afrika. Bokros, száraz helyeken termő, évelő növény. Ezüstmolyhos szára másfél méternél magasabbra is megnő, alsó részében elfásodó, felső részében elágazó. Föld feletti virágzó hajtását gyűjtik.

Latin nevének eredete: Az Artemisia a görög Artemisz istennő nevére utal, merthogy az ő adományának tartották, az Absinthium pedig a fehér üröm görög nevének (αψίνθιον, apszínthion) latinosított változata. Eredete vitatott: a görögben az a- + pszinthosz ~ “élvezhetetlen”, egy elfogadottabb elmélet szerint viszont az aspand-ból származik, mely az egyik perzsa dialektusban egy keserű növény neve volt, valószínűleg a Szíriai rutafűé (Peganum harmala).

Felhasználása: Íze, illata hasonlít a citroméra, fűszeres és keserű. Főként húsételek (például csülök) ízesítéséhez használják, de például fagylaltok fűszerezésére is alkalmas. Ürmösborok (vermut), keserű italok, likőrök egyik fűszere is.

A fehér ürmöt, mint a világ állítólag legkeserűbb növényét már az egyiptomiak és a görögök ismerték és gyógyításra használták. Hazánkban a középkori kolostorkertekben megtalálható volt, a szerzetesek különböző elixírek készítésére használták. Étvágygerjesztő hatása miatt gyógyteák alkotórészeként is használatos. A belőle nyert illóolaj görcsoldó, bélféregűző gyógyszerek egyik alapanyaga. Külsőleg reuma elleni készítményekben használják. Gyomor- és bélfekélyben szenvedő betegeknél káros hatású. Nagyobb adagban mérgezés léphet fel, melynek tünetei: hányás, erős hasmenés, vizelet-visszatartás, eszméletvesztés, görcsök.

Az ánizs és az édeskömény mellett ez a növény az egyik fő összetevője az abszintnak, ami a XIX-XX. század fordulóján hatalmas divatnak örvendett, míg sok országban kb. 90 évre be nem tiltották epileptikus görcsöket és általános elbutulást okozó hatása miatt, habár a modern tudomány ezen vádakat megalapozatlannak találta, és az 1988-as EU-s rehabilitációja utáni hamisítványok közt mára ismét megjelent eredeti formájában is. Az növény abszint szempontjából fontosnak tartott hatóanyaga az ürömolaj. Az ürömolajban található tujon és fellandrén idegméreg, túladagolás esetén izomrángásokat, még nagyobb mennyiségben heves görcsöket okoz. Fokozott fogyasztása a központi idegrendszer leépüléséhez vezethet. Kis mennyiségben (amennyit pl. az abszint is tartalmaz) nincs számottevő toxikus hatása. Sokan ezeknek az anyagoknak tudják be az abszint állítólagos hallucinogén hatását is, bár ennek tudományos alapja nincs.

A C- és B-vitaminon kívül tartalmaz még 0,2–0,9% illóolajat (tujon, tujol, pinén, fellandrén, kadinén), keserűanyagot (abszintin), cserzőanyagot és borostyánkősavat. Az abszintin felelős az üröm keserű ízéért: 1 gramm akár 70 liter vízben is észrevehető.

Házi ürmösbor: A teljes virágzásban levágott, megszárított, 20-80 cm hosszú hajtásvégeket használjuk fel. 5 l borhoz 2-2 g szárított ürömfüvet, ezerjófüvet, kálmost, angelika gyökeret és kakukkfüvet adunk. A bort 1 dl tiszta szesszel felerősítjük. Másnapig állni hagyjuk, közben föl-fölrázzuk, majd tiszta vásznon átszűrjük és ízlés szerint 25-50 dkg cukorral megédesítjük. Azonnal fogyaszthatjuk. Jéggel kiváló aperitif.

Étvágygerjesztő gyógytea: 5-5 dkg ürömfű, tárnicsgyökér, ezerjófű, izsópfű, bengekéreg keverékéből 0,5 liter vízbe 2 evőkanállal teszünk. Pár percig forraljuk, 5-10 percig állni hagyjuk, majd leszűrjük. Gyöngén cukorral vagy mézzel édesítjük. Éhgyomorra reggel és este lefekvés előtt 1-1 csészével fogyasztunk belőle.

.

Hozzászólások

Be kell jelentkeznie hozzászólás írásához.

Powered by WordPress | Harmony Theme