Damaszkuszi Rózsa (Rosa damescena) Nyomtatás

Latin neve: Rosa damescena
A drog latin neve: Damescena flos
Német neve: Damaszener-Rosen
Angol neve: Damask Rose

“A rózsák királynője a szépség, a szerelem, a teljesség szimbóluma”

Felhasználható részei:
A drogot az élénk rózsaszínű virágsziromok-virágfejek adják.
A növény hatóanyagai:
A tea hatásai, felhasználása: Az illatos rózsafajta gyulladáscsökkentő, görcsoldó és lázcsillapító hatású, emellett kozmetikai szerekben is alkalmazzák öregedésgátló hatásai miatt. Kedélyjavító is, csökkenti az idegi alapú szívpanaszokat és nyugtatja az idegeket, segíti a vizeleteltávolítást, az emésztést, kiegyensúlyozza a menstruációt.
Fogyasztási javallat: Forrázatát 1 kiskanál drogot 1/2 liter vízhez készítik.
Figyelmeztetés: Különösebb veszélyforrása a növénynek és az abból készült teának nincsen.
Előfordulási helyek: Kis-Ázsiából származik, már az ókorban termesztették, majd a 13. században került Európába. Manapság jellemzően dél-Európa országaiban termesztik, magyarországon az éghajlat miatt többnyire visszafagy, csak elvétve találkozhatunk vele.
Száradási arány: 8 kilogramm nyers áruból lesz 1 kilogramm száraz áru.
Érdekesség: Szapphó ókori görög költőnő Kr. e. 600 körül a “virágok királynőjének” nevezte a különleges rózsát. Tudod-e, miért vörös a rózsa? Mert Aphrodité, a szerelem görög istennője egyszer segíteni akart Adonisznak, és eközben felsebezte az ujját egy rózsa tüskéjével. Vére ekkor festette vörösre a rózsaszirmokat. A Damaszkuszi rózsa (Rosa damascena) egy rózsahibrid, a gall rózsa (Rosa gallica) és a pézsmarózsa (Rosa moschata) fajokból keresztezve. Az újabb DNS vizsgálatok egy harmadik fajt, a Rosa fedtschenkoanát is kimutatták. Elsősorban rózsaolajat készítenek belőle, de szirmai felhasználhatók lekvár, rózsavíz, rózsaszörp, kandírozott rózsaszirmok készítésére is.
Virágzása: Késő tavasszal, kora nyáron
Népies nevei:
Damaszkuszi rózsaolaj: Az illatos damaszkuszi rózsa szirmaiból a drága olaját vízgőzös lepárlással készítik. A rózsa a virágok királynője: harmonizál és megnyugtat, ösztönzi és bátorítja a szerelmet, átsegít az impotencia vagy a frigiditás érzelmi okain. A szerelem jelképe. Kleopátra királynő is a rózsa csáberejét becsülte a legtöbbre.

.

Hozzászólások

Be kell jelentkeznie hozzászólás írásához.

Powered by WordPress | Harmony Theme