Bíborkasvirág (Echinacea purpurea) Nyomtatás

Latin neve: Echinacea purpurea
A drog latin neve: Echinacea herba
Német neve: Sonnenhut
Angol neve: Purple Coneflower

“Az Immunrendszer működését erősítő gyógynövény”

Felhasználható részei:
A drogot a növény virágzó föld feletti hajtásainak felső 40-50 cm-es szakasza és gyökérzete (Echinaceae radix) szolgáltatja.
A növény hatóanyagai:

Echinozid glikozidát, cseranyagot, cukrokat, baktericid vegyületet, színanyagot, stb. tartalmaz.
A tea hatásai,felhasználása:

A szervezet védekezőképességének növelésére és az immunrendszer erősítésére fogyasztják. Iparilag nátha és grippé megelőzésére használt gyógyszerek alapanyagaként hasznosítják.
Fogyasztási javallat:

Frissen préselt nedvéből 20-30 cseppet fogyasztva háromszor naponta, a szervezet védekező rendszerének növelésére fogyasztják. Főzetét 2 kávéskanál drogot 1 csésze vízhez, 2 percig főzve készítjük.
Figyelmeztetés:

Különösebb veszélyforrása a növénynek és az abból készült teának nincsen.

Előfordulási helyek:

Észak-Amerikában honos, nálunk termesztett gyógy vagy dísznövény.
Száradási arány:

6 kilogramm nyers áruból lesz 1 kilogramm száraz áru.
Érdekesség:
Neve a görög echinos (sündisznó) szóból származik.
Virágzása:
Júliustól Szeptemberig
Népies nevei
: –

Egyéb információk
A fészkesvirágúakként ismert százszorszépek családjából származik. Csakúgy, mint az árnika, articsóka, máriatövis, körömvirág, kamilla, gyermekláncfű vagy a tejbogáncs is. A kasvirág (másik neve a kúpvirág) az USA-ban őshonos növény, Észak-Amerika egyik legnépszerűbb gyógynövénye, megtalálható a közép-nyugati prérin, például Texasban, eredetileg az indiánok alkalmazták.
Gyógyászati célból Európában is több helyen termesztik, dísznövényként egyaránt szívesen ültetik, néhány kerti fajtája is létezik. Kelet-Európában az Angustifólia, Purpurea honos, ebből készülnek a mi gyógykészítményeink is. A növény szára hosszú, a száron egyetlen virág van, ami a százszorszéphez hasonlít azzal a különbséggel, hogy ennek színe rózsaszínű vagy bíborpiros, a virág közepén levő “kúp” pedig vöröses barna. Ebben találhatók a magvak. A növény igen jól hasonlít egy hajkeféhez, vagy egy mérges sündisznóhoz, s innen eredeztethető tudományos neve is: “echinos”, ami görögül sündisznót jelent. A kasvirág magassága az 1-1,5 métert is eléri, erőteljes gyöktörzse többfejű és felálló, csúcsukon elágazó szárakkal. Alsó levelei hosszú nyelűek, a felsők ülők. A fűrészes élű levelek a száron átellenesen vagy váltakozva helyezkednek el. Gyökereit és virágos hajtásait dolgozzák fel.
Felhasználható részei
A kasvirág gyökérzete (Echinaceae radix) és a virágos hajtása (Echinaceae herba).
Hatása
A leggyakrabban előforduló készítmények a friss présnedvből készült alkoholos kivonatok. Ezek legfontosabb tulajdonságai közé tartozik, hogy fokozzák a leukocyták tevékenységét, gátolják a hialuronidáz enzim működését, fokozzák a falósejtek tevékenységét, enyhe antibiotikus, antivirális és gyulladáscsökkentő hatásuk van, interferonszerű hatást fejtenek ki és fokozzák a szervezet természetes védekezőerejét.
Alkalmazások
A természetgyógyászatban virágos-leveles hajtásait, leveleit és gyökerét is használják, főleg gyulladással járó bőrfolyamatok, nehezen gyógyuló sebek, krónikus fekélyek esetén. A növényből készült kivonatban például megtalálható a gyenge antibiotikus hatású echinakozid és az echinacein gyulladáscsökkentő anyag is. Olyan alkotóanyagok ezek, melyek serkentik az immunrendszert, ezért sok betegség gyógyításában játszanak fontos szerepet. A homeopátia súlyos fertőzések és gennyedések kezelésében alkalmazza, ugyanis nagyon előnyösen egészítheti ki a súlyos és makacs gennyedéssel járó elváltozások hagyományos vagy homeopátiás kezelését. Ezt vizes-alkoholos kivonat, kenőcs, présnedvet tartalmazó készítmények, tabletták vagy kapszulák formájában alkalmazzák.

A fitoterápiában a növény föld feletti részeiből készítenek teát, illetve alkoholos friss présnedvet.
Az orvostudomány eredményesen alkalmazza az influenza elleni védekezésben, illetve a fertőzés időtartamának és tünetei súlyosságának csökkentésében. Meghűlések, allergiás panaszok és tünetek enyhítésére, hörghurut, középfülgyulladás, mandulagyulladás, nőgyógyászati és húgy-ivarszervi fertőzések, valamint bőrgyógyászati kórfolyamatok (fekélyes bőrelváltozások, ekzema) esetén.
Az influenza vírussal szembeni védekezőképességét a közelmúltban még csak injekciós készítmények esetében tartották lehetségesnek, de később kiderült, hogy a szájon át adagolandó készítményekben (tabletták, kapszulák, cukorkák) is érvényesül hatása.
Feltételezett vagy kísérleti alkalmazásai:
– Rák – rákellenes kezelések kiegészítőjeként – rák visszatérésének megelőzésére – a rákra hajlamosság esetén megelőzésre – biztató eredmények vannak: mell, torok, nyirok, vér rák esetén – Autóimmun betegségekkel szemben – reumás aritmitis esetén – lupus esetén – izületmerevséggel járó csigolyabántalmakra – pikkelysömörre
– Hipperimmun betegségek
– excéma – asztma – szénanátha- allergiák esetében – Vírusos betegségek – vírusos betegségek enyhítésére (hepatitis B, C, herpesz, HIV)
– szövődmények kialakulásának megelőzésére
Ajánlott napi adag:
1:32×1 kávéskanálnyi, Nátha esetén 2 óránként 1 evőkanálnyi bevétellel. A gyökérből körülbelül 1 gramm száraz drognak megfelelő vizes-szeszes kivonat, virágos hajtásból 6-9 ml préslé, ill. azzal egyenértékű kivonat. A virágos hajtásokból külsőleges alkalmazásra szánt készítmények legalább 15%-nyi préslevet tartalmaznak.
Figyelmeztetés:
Alkalmazásuk 6-8 hétnél hosszabb ideig, ill. előrehaladott stádiumban lévő szisztémás megbetegedések (például tuberkulózis, sclerosis multiplex) esetén nem ajánlott. Az Echinacea-készítmények alkalmazása befolyásolhatja az immunszupresszív szerekkel végzett terápiát.

.

Hozzászólások

Be kell jelentkeznie hozzászólás írásához.

Powered by WordPress | Harmony Theme